Je winkelwagen is momenteel leeg!
Recepten met seizoensgroenten van september
Happy September! We hebben augustus achter ons gelaten en gaan langzaam, heel langzaam, richting de mooie herfst. Dat duurt nog even, maar toch is het al heel lekker én fijn om met de seizoensgroenten van september te koken. Groenten is goed voor je gezondheid en koken met seizoensgroenten is goed voor het milieu! Kook je mee?
Aantal personen: 3-4 personen
Seizoensgroenten september recepten
Geroosterde pompoen en pastinaak met ahornsiroop dressing
Ingrediënten:
- 1 pompoen, in blokjes gesneden (of ga voor de diepvries variant)
- 2 pastinaken, in plakjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 grote, witte, ui, in ringen gesneden
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 0,5 tl mosterd
- Zout en peper naar smaak
- Handvol popped chips kruimels
- Aardappelschijfjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de pompoen en pastinaak met olijfolie, knoflook, ui, kerriepoeder, zout en peper.
- Leg ze op een bakplaat en rooster ze 30-40 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Maak ondertussen de dressing door de ahornsiroop, paprikapoeder, mosterd, zout en peper te mengen. Voeg eventueel wat water toe voor een dunner sausje.
- Bak ondertussen ook de aardappelschijfjes.
- Haal de groenten uit de oven, giet de dressing over de groenten en zet de bakplaat nog voor een kleine 3-5 minuten in de oven.
- Serveer de geroosterde groenten met wat verkruimelde popped chips en gebakken aardappelschijfjes daarnaast.
Boerenkool en zoete aardappel stoof met kikkererwten
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 zoete aardappels, in blokjes
- 200 g boerenkool, gesneden
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 500 ml groentebouillon
- 2 el olijfolie
- Handje gerookte amandelen
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de zoete aardappel toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de kikkererwten, paprikapoeder, kerriepoeder en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de boerenkool toe en kook nog 10 minuten totdat alles zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met een klein handje gerookte amandelen.
Gepofte bieten met gekarameliseerde ui en vegan geitenkaas
Ingrediënten:
- 4 middelgrote bieten
- 1 grote, rode ui
- Een paar plakken vegan geitenkaas
- 100 g rucola
- 50 g walnoten, geroosterd
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en rooster ze 45-60 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd in vieren, maar niet zo ver dat de bieten uit elkaar vallen.
- Rooster de walnoten even in de pan, leg ze apart en bak de ui een tijdje in de pan totdat het gecarameliseerd is.
- Maak de dressing door balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper te mengen.
- Vul de bieten met vegan geitenkaas en walnoten en garneer met rucola.
- Sprenkel de dressing over de bieten.
- Heerlijk met een zelfgemaakte focacia, penne met knoflookolie of verse frietjes uit de Airfryer.
Paddenstoelenrisotto met prei
Ingrediënten:
- 250 g risottorijst
- 1 prei, in ringen gesneden
- 200 g gemengde paddenstoelen, in stukjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 l groentebouillon
- 2 el olijfolie
- 2 el edelgistvlokken
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en prei tot ze zacht zijn.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze gaar zijn. Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg je de bouillon toe. Doe de deksel op de pan en roer één keer in de 10 minuten. De rijst is ongeveer na 20 minuten gaar.
- Roer de edelgistvlokken erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Geroosterde spruitjes met honing, sesamzaadjes en mosterd
Ingrediënten:
- 500 g spruitjes, gehalveerd
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el grove mosterd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de spruitjes met olijfolie, honing, mosterd, knoflook, zout en peper.
- Verspreid ze op een bakplaat en rooster 25 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
- Voeg de sesamzaadjes toe en rooster nog 5 minuten.
- Serveer direct als bijgerecht of met rijst of quinoa voor een complete maaltijd.
seizoensgroenten, lekker!
Let jij op de groenten die jij eet? Kook jij met het seizoen? Laat het ons op Instagram weten!
De afbeelding ter illustratie is gemaakt met AI.