Toegevoegd aan winkelmand
Bestel
Winkelmandje

Aspartaam: de niet aflatende discussie 

Vorige week kwam de WHO (World Health Organisation) voor de zoveelste keer met negatieve informatie over de zoetstof Aspartaam. Het artikel kun je hier lezen. Veel media hebben daar aandacht aan besteed en wij hebben gemerkt dat het niet voor iedereen duidelijk is waarom Aspartaam telkens weer emoties oproept. Daar willen we graag wat uitleg over geven.

De gevolgen van Aspartaam

Aspartaam en de andere controversiële rode E-nummers worden op grote schaal toegevoegd aan vooral frisdrank en snoep omdat ze weinig tot geen calorieën bevatten en daarmee een mooi marketing verhaal opleveren voor mensen die willen afvallen: ‘Ik kan toch frisdrank drinken maar nu zonder er van aan te komen’. Onder dat ‘mooie’ nieuws ligt een vette adder: die in het laboratorium ontwikkelde zoetstof is bij veelvuldig gebruik niet veilig voor onze gezondheid. Van nierfalen tot een vergrote kans op Diabetes 2 en van hartfalen tot leukemie. Ziektes waar ieder van ons nerveus van zal worden.

Food2Smile heeft vanaf haar oprichting in 2015 gekozen om nooit rood geclassificeerde E-nummers te gebruiken omdat die té controversieel zijn. Aspartaam is van die groep de meest bekende, maar ook Sucralose, Xylitol en Acesulfaam-K horen hierbij. De onderzoeken die aantonen dat deze zoetstoffen bij langdurig gebruik zeer schadelijk voor ons kunnen zijn, stapelen zich al jaren op. Het bekendste onderzoek is de Ramazzini studie uit 2010. Lees het onderzoek hier. Het grootschalige onderzoek liet zien dat de twijfels die er rondom Aspartaam al waren, gegrond waren en het inderdaad kankerverwekkend kan zijn. De ADI (Aanvaardbaar Dagelijkse Inname) ligt wel op 40 milligram per kilo lichaamsgewicht maar het probleem is dat het spul in zoveel voedingsmiddelen is verwerkt dat stapeling bij de doelgroep die selecteert op laag-in-calorieën daar al snel aan zit.

Gebruikt food2smile aspartaam?

Het uitgangspunt van Miriam Bouwens, de founder van Food2Smile, is altijd geweest: bij twijfel niet inhalen en dus ging zij op zoek naar zoetstoffen die wel veilig waren. Alle E-nummers die rood gemerkt zijn in het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ worden door Food2Smile nooit gebruikt. Of het nu om zoetstoffen gaat of om smaakversterkers, een pertinente ‘nee’ is het uitgangspunt.

Miriam Bouwens: ‘De zoetstoffen die wij gebruiken zijn natuurlijk of natuur-identiek. Aspartaam en consorten zijn dat niet, die zijn volledig chemisch. In Food2Smile producten gebruiken we stevia (natuurlijk) en isomalt en maltitol (natuurlijke basis). Veilige zoetstoffen zonder controverses. Maar we gaan verder. We besteden veel tijd en geld aan innovatie en hebben in 2022 de primeur gehad van 2 snoepjes die bijna zonder zoetstoffen toch zoet zijn. Een zoete vezel zorgt voor dat effect en maakt het mogelijk om zelfs zonder onze veilige zoetstoffen lekker snoep te maken dat ook nog eens heel weinig calorieën bevat.

Aspartaam? Bij ons nooit.

Suiker op de korrel

Ben je benieuwd naar meer informatie rondom dit onderwerp? Bestel dan het boek, geschreven door Miriam Bouwens, Suiker op de Korrel (ISBN: 9789081211871).