In the mood for something good?

Heb je geraffineerde suikers nodig?

langzame en snelle suikers

Wat je eet of drinkt bestaat voor een deel uit calorieën of energie. Het deel dat uit koolhydraten bestaat wordt door je lijf omgezet in glucose en daarvan kun je niet zonder. Voor alles wat je doet, zelfs ademen en je lijf op temperatuur houden, heb je die glucose nodig. Heb je er meer van ingenomen dan dat je verbrandt, dan word je dik. Je lichaam kan er namelijk maar 2 dingen mee: glucose verbranden of opslaan als vet, meer keuzes zijn er niet. Ja, je hebt suikers nodig maar dan wel de goede. Wat zijn de goede?

Allereerst, heb je suiker nodig?

Daar is maar één antwoord op: Ja. Je lichaam maakt het niet zelf aan dus je moet het binnen krijgen door wat je eet en drinkt.

Goede suikers

Koolhydraten zijn geen bouwstoffen maar zijn je energie, je brandstof. Zonder kun je niet. Suiker heb je dus nodig. En dat zeggen wij terwijl wij suikervrij snoep en suikervrije snacks verkopen. Goede suikers zijn de meervoudige – langzame suikers. Deze vind je bijvoorbeeld in volkoren producten, fruit en noten. Lees meer in ons eerdere blog over enkelvoudige en meervoudige suikers.

Wat zijn geraffineerde suikers

De 2 bekendste bronnen voor geraffineerde suiker zijn suikerriet en suikerbiet. Kristalsuiker is een bekend voorbeeld van geraffineerde suikers. Wanneer je veel geraffineerde suikers binnen krijgt raak je eerder vermoeid, omdat je dan te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Geraffineerde suikers geven je alleen calorieën, maar voegen niets toe aan je gezondheid.

Verantwoord snoepen en snacken

Geraffineerde suikers, de suikers in een donut, ijsje, brownie, witte boterham of croissant
hebben wél Kcal en laten wél je bloedsuikerspiegel stijgen maar geven er niets voor terug. Je hebt er dus eigenlijk niets aan. Behalve dat het lekker is en dat is soms een hele goede reden om er heerlijk van te genieten. Doe het af en toe en doe het dan guilty-free met suikervrij snoep en verantwoorde chips. Veel suiker maakt moe. Geraffineerde suiker laten staan levert je al heel snel een extra dosis energie op wat je weer vrolijker maakt. En daar houden wij bij Food2Smile nu juist zo van!

Met een smile,
Miriam Bouwens | founder Food2Smile en voedingsdeskundige

Winkelmand