De meest gehoorde fabels rondom suiker

Als het gaat over suiker gaat is er heel veel info te vinden. Ook veel tegenstrijdig nieuws. Met een achtergrond als voedingsdeskundige brengt Miriam Bouwens, oprichtster van Food2mile, graag verheldering. Wat zijn feiten en wat zijn fabels?

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die hoort bij de groep ‘koolhydraten’. Koolhydraten komen van nature voor in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. Handig ezelsbruggetje: ze eindigen in veel gevallen op -ose: glucose, fructose, galactose, sacharose, lactose en maltose. Maar, ook ahornsiroop, dadelstroop en glucosesiroop zijn vormen van suiker. Er zijn zo’n 50 benamingen voor suiker. Ontdek hier meer over suiker.

Alle koolhydraten zijn suiker

Fabel: Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Suiker is dus wel altijd een koolhydraat, maar niet alle koolhydraten zijn suiker.

Suiker bevat meer energie dan andere koolhydraten

Fabel: Suikers zijn zoet smakende koolhydraten die energie leveren. Per 1 gram is dit 4 kcal. Of ze nu uit suiker, fruit of pasta komen, dat maakt geen verschil. Koolhydraten zijn geen bouwstoffen maar zijn je energie, je brandstof. Zonder kun je niet. Suiker heb je dus nodig. Maar, het gaat dan wel over de juiste suikers. Wat de juiste suikers zijn lees je in ons eerdere blog.

Suiker als eerste ingrediënt = grootste deel suiker

Feit: Het ingrediënt dat als eerste op de lijst staat, heeft het grootste aandeel in het product. In dit geval is dat suiker. Dus hoe verder vooraan in de lijst hoe meer er van dat ingrediënt in zit. Let echter op. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat suiker als eerst in de ingrediëntenlijst staat, worden meerdere benamingen van suiker gebruikt. Hierdoor zit er wel veel suiker in het product maar staat ‘suiker’ wellicht niet meer vooraan.

Suiker is slecht

Fabel: Suiker is een energiebron en die heb je nodig. Suiker helpt om te kunnen bewegen en nadenken. Iets positiefs dus. Maar, dan gaat het wel over de goede suikers. Goede suikers zijn de meervoudige – langzame suikers. Deze vind je bijvoorbeeld in vers fruit, volkoren producten en noten. Van nature aanwezige suikers in fruit en groente heb je nodig, niet de extra toegevoegde suikers in producten zoals koek, snoep, toetjes en frisdranken. Daarom hebben wij de onnodige toevoegde suikers ook vervangen met zoetstoffen in ons suikervrije snoep.

Suiker is verslavend


Feit en Fabel: De behoefte aan zoet is aangeboren, maar veel toegevoegde suikers gebruiken is een kwestie van aanwennen. En alles wat je jezelf aanwent, kun je ook weer afleren. Je lichaam vindt suiker lekker. Suiker zorgt ervoor dat je hersenen de ‘beloningsstof’ dopamine afgeven: dit zorgt ervoor dat je na het eten van suiker een prettig gevoel ervaart.

Alle zoetstoffen zijn slecht

Fabel: Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in bessen of citrusvruchten. Er zijn ook zoetstoffen die niet in de natuur voorkomen en die worden gemaakt in een fabriek. Alle zoetstoffen die in producten gebruikt worden, hebben een E-nummer. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beoordeelt of de stoffen veilig gebruikt kunnen worden. Vervolgens krijgen ze van de Europese Commissie een E-nummer. Rode E-nummers worden niet geadviseerd. Bij Food2Smile maken we voor ons suikervrije snoep en andere verantwoorde tussendoortjes dan ook géén gebruik van de rode E-nummers, zoals aspartaam.

Kinderen krijgen de meeste suiker binnen via snoep en frisdrank

Feit: Kinderen tussen 7 en 18 jaar krijgen het meeste suiker binnen door het eten van snoep en drinken van frisdrank. Zelfs zoveel dat zij tussen 9 en 26 juli hun suikermaxdag bereiken.

Suikerboek en Webshop

Als voedingsdeskundige heb ik, Miriam Bouwens, vele kinderen met overgewicht en obesitas mogen helpen. Jarenlang heb ik gezinnen een gezondere leefstijl bijgebracht. Ook schreef ik een boek over de voor- en nadelen over suiker. Nieuwsgierig? Je bestelt het suikerboek in onze webshop.

Het is de missie van Food2Smile om de suikerinname drastisch te verminderen en te bouwen aan een toekomst met veel minder suiker. Een appel of een wortel is het gezondst, maar de meeste kinderen en volwassenen zullen dit niet beschouwen als een verwenmomentje. Dat is waar Food2Smile bij helpt. Suikervrij snoep, verantwoorde vegan chips en verantwoorde tussendoortjes die je met een gezond geweten kunt eten, omdat ze suikervrij of zonder toegevoegde suikers zijn. In the mood for something good?